sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Tortul sultanului



M-am incumetat in sfarsit sa execut si acest tort, creat parca special pentru iubitorii de ciocolata. Cand veti citi reteta vi se va parea foooarte lunga si complicata...asa am crezut si eu, dar nu e mare lucru de fapt si tortul acesta chiar merita efortul :)
Reteta am luat-o de pe culinar.ro.

Ingrediente pentru blat:
9 oua
30 g faina
30 g amidon
100g zahar
50 g cacao
100 g migdale
50 g unt

Sirop:
150 ml apa
3 linguri zahar
10 linguri cafea tare

Pentru crema de vanilie:
5 galbenusuri
50 g amidon
600 ml lapte
20 g unt
100 g zahar
o vanilie

Pentru crema de migdale:
180 g migdale
150 ml smantana pentru frisca
5 g gelatina
o lingura coniac

Pentru crema I de ciocolata:
300 ml frisca
200 g ciocolata amaruie
30g zahar

Pentru crema II de ciocolata:
300 ml smantana pentru frisca
150 g ciocolata amaruie
100 g zahar

+ 200g ciocolata pt ornare

Mod de preparare:

Blatul: se amesteca faina, amidonul, cacaua, migdalele praf si zaharul. Se adauga 2 oua si 7 galbenusuri si se amesteca bine cu mixerul. Se topeste untul si se incorporeaza. Separat se bat bine cele 7 albusuri cu putina sare si se incorporeaza si acestea usor in aluat.
Se coc doua blaturi rotunde cu diametrul de 24 cm, intr-o tava tapetata cu hartie de copt, la 220 grade, timp de 10 minute, apoi se lasa la racit.

Crema de vanilie: Se incalzeste laptele, untul si vanilia; se freaca galbenusurile cu zaharul, apoi se adauga amidonul si laptele fierbinte incet, amestecand. Se pune pe foc mic si se fierbe pana se intareste. Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand sau punem o folie de plastic direct peste crema ca sa nu faca "coaja".

Crema I de ciocolata: Batem frisca tare cu zaharul. Topim ciocolata pe aburi si apoi o lasam la racit. Jumatate din ciocolata o punem in frisca. Cealalta jumatate o amestecam cu 1/3 din crema de vanilie. La final unim cele doua creme.

Incepem sa asamblam tortul. Insiropam primul blat, il acoperim cu crema I de ciocolata si apoi cu al doilea blat, insiropat.
Il dam la frigider si continuam cu....


Crema de migdale: se dizolva gelatina in 3 linguri de apa si o lingura de coniac, se topeste pe aburi si se amesteca  cu crema de vanilie ramasa; mixam si apoi incorporam migdalele si frisca batuta. Se aseaza peste blatul al doilea si se da la rece pana preparam ultima crema.

Crema II de ciocolata. La acesta procedam astfel: se incalzeste frisca cu zaharul, se toarna peste ciocolata taiata bucati, se acopera si se lasa 15 minute, apoi amestecam bine, o lasam la racit si mixam 5 minute. se aseaza peste tort si il lasam la rece 4 ore.
La final il ornam cu ciocolata, cacao, alune, migdale, tot ce inspiratia va indeamna!

Daca vreti sa il ornati intr-un mod asemanator, topiti pe aburi 150-200 g ciocolata cu 60-70% cacao. Masuram dimensiunile laterale ale tortului, si taiem o fasie de hartie de copt cu acele dimensiuni. Cu o spatula intindem ciocolata pe hartia de copt si o lipim de tort si punem tortul in frigider. In 10 minute se va intari si veti putea desprinde usor hartia de copt. Va ramane o glazura fina si lucioasa, care da un aspect elegant.
Apoi caramelizam 2-3 linguri de zahar si trecem cateva alune sau migdale prin caramel, avand grija sa nu va ardeti ca mine!
Presaram cacao si gata!




Pofta buna!




Un comentariu: