miercuri, 4 ianuarie 2012

Tort "stup de albine"

Acest tort l-am facut pentru fratele meu, care e apicultor si care isi sarbatoreste azi ziua de nastere.
Primul etaj e cu ciocolata si mascarpone, iar al doilea e cu iaurt si caise.
La multi ani, Nelu!

Reteta pandispanului clasic de cacao o gasiti aici.
Cremele folosite sunt extrem de simple.

Crema de ciocolata: 200 g ciocolata amaruie
                               200 ml frisca lichida
                               200 ml frisca lichida batuta
Se topeste ciocolata impreuna cu frisca lichida pe aburi, pana se omogenizeaza. Eu de obicei folosesc ciocolata menaj Kuverture de la Lidl, se comporta extrem de bine si se intareste repede si bine. Ciocolata rece, daca nu e suficient de tare se da la frigider cateva ore, apoi se amesteca cu alte 200 ml frisca batute bine. Daca folositi o ciocolata buna, nu va mai fi nevoie de gelatina, dar daca nu e suficient de consistenta compozitia, va sfatuiesc sa adaugati si gelatina, preparata dupa cum am descris la torturile de iarna.

Crema mascarpone: 250 g mascarpone
                               2 linguri zahar pudra
                               200 ml frisca batuta bine
Se amesteca toate ingredientele si e gata crema :)

Crema de iaurt cu frisca si fructe: un iaurt cu fructe de 450 g
                                                  2 linguri zahar pudra
                                                  400 g frisca
                                                  un plic gelatina
                                                  fructe proaspete sau din compot (preferabil aceleasi fructe care se gasesc si in iaurt)
Si aceasta este o crema ce o prepar foarte des, fiind simpla si foarte apreciata la gust. De data asta am folosit iaurt cu caise, deci si compot de caise.
Se amesteca iaurtul cu zaharul  si apoi cu gelatina preparata in prealabil (hidratata in 3 linguri de apa si topita pe aburi), apoi se adauga si frisca batuta bine. Crema ajunge pentru doua straturi cu un diametru de 20 cm.

Pofta buna!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu