Am asteptat cu mult drag Craciunul si pentru a ma delecta cu prepararea torturilor cu specific de sezon.
Primul tort, cel cu ursuleti, este cu pandispan clasic cu cacao si crema de ciocolata cu visine.
Pandispan: 7 oua
210 g zahar
180 g faina
30 g cacao
Se mixeaza bine ouale cu zaharul, pana devin albe si isi tripleaza volumul (aproximativ 20 minute ar trebui, dar marturisesc ca nici eu nu am rabdare si scurtez de obicei timpul mixarii)), apoi adaugam treptat faina cu cacao, neaparat cernute, amestecand cu grija, cu o spatula de silicon, cu miscari de jos in sus. Aluatul se aseaza intr-o tava tapetata cu ulei si faina. Se coace, in mod normal, la 170 grade, aproximativ 20-25 minute. La cuptorul meu nu pot respecta aceste specificatii, asa ca urmaresc blatul cand trece testul scobitorii si se desprinde usor de margine.
Sirop: zeama din compotul de visine sau daca folositi visine congelate preparati un sirop din 300 ml apa fiarta cu 150 g zahar si 5 linguri de cafea preparata sau alte arome.
Crema de ciocolata: o budinca de ciocolata
4 linguri de zahar
500 ml lapte
100 g ciocolata amaruie
o gelatina fin maruntita
400 ml frisca batuta
visine din compot sau congelate
Se prepara budinca, conform instructiunilor de pe ambalaj, cu zaharul si laptele; in timpul prepararii, adaugam si ciocolata taiata bucatele, pentru un plus de aroma. Se lasa budinca la racit, amestecand ca sa nu faca coaja; o alta solutie pentru a evita pojghita ce se formeaza e sa asezam o folie de plastic (alimetara) peste budinca.
Separat se pune o gelatina la hidratat in aproximativ 30 ml apa, se lasa 10 minute si apoi se topeste pe aburi sau in cuptorul cu microunde. Dupa ce se racoreste putin, se amesteca cu budinca
Se bate frisca si se amesteca cu budinca racita. Crema e foarte simpla, ieftina si gustoasa si ajunge pentru doua straturi consistente intr-un tort rotund cu diametrul de 24 cm.
Asamblare: blatul se taie in trei straturi, se siropeaza si se umple cu crema, peste care se presara visine.
Deci in final vom avea blat, crema, blat, crema, blat :)
Se orneaza dupa bunul plac, cu frisca sau pasta de zahar.
Al doilea tort l-am facut tot cu blat de cacao , dar de data asta cu un strat de crema de cocos si cu unul de caramel.
Crema de cocos: 250 ml lapte
1 cana de 250 ml cu cocos
200 ml frisca
3 linguri zahar
1 plic gelatina
Se pune laptele la fiert impreuna cu cocosul si zaharul, pana se absoarbe tot laptele, amestecand in continuu ca sa nu se prinda. Se pune gelatina la inmuiat timp de 10 minute in 3 linguri de apa rece, apoi se divolva pe baie de aburi sau in cuptorul cu microunde (in ultima vreme prefer metoda asta, e mai rapida: dureaza 20 secunde). Cand este dizolvata, se adauga in amestecul de lapte si cocos si se lasa la racit.
Cand e rece se amesteca impreuna cu cele 200 ml frisca batuta bine.
Crema de caramel: 4 galbenusuri,
100g zahar pudra,
200g zahar tos,
30 ml apa sau lapte,
200 ml frisca lichida
unt cat o nuca,
un plic de gelatina
Gelatina se pune la hidratat in 3 linguri zahar si apoi se topeste;
Galbenusurile cu zaharul pudra se pun la pe aburi si se amesteca pana se ingroasa;
Zaharul tos se caramelizeaza. Se da la o parte de pe foc si se adauga untul si apa (sau laptele) amestecand;
Se amesteca toate cele trei compozitii cand s-au racorit (ouale, caramelul si gelatina) Se bate frisca si se adauga compozitiei de mai sus.
Pofta buna!
wowww..ce faine sunt:) felicitari!! tine-o tot asa!! si cred ca sunt si gustoase. retetele par foarte bune:)
RăspundețiȘtergeremultumesc Andreea!
RăspundețiȘtergereFoarte frumos ti-au iesit figurinele. Le-ai facut din fondantul la care i-ai dat reteta, cu gelatina si miere? O zi frumoasa!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Mihaela! Vreau sa-ti spun ca te urmaresc de ceva vreme si esti o sursa de inspiratie pentru mine! Pentru figurine am folosit acelasi fondant, dupa reteta data. Am vazut ca multi folosesc fondant cumparat pentru figurine, dar eu sunt multumita deocamdata de acesta.
Ștergere