miercuri, 28 martie 2012

Pizza cu ciuperci



Ne place foarte mult pizza in general, asa ca daca tot o facem frecvent, incerc sa fie cat de cat sanatoasa. Asa ca in ultima vreme incerc sa fac pizza doar cu legume sau cu cat mai putine ingrediente.

Pentru 2 tavi mari de pizza delicoasa cu ciuperci, avem nevoie de:
500 g faina
250 ml apa calduta
2 linguri ulei de masline
20 g drojdie proaspata sau 10 g drojdie uscata
o lingurita sare
o lingurita miere/zahar
300 ml sos de rosii
oregano
500 g ciuperci 
400 g mozarella
2-3 catei de usturoi
putin patrunjel
ulei de masline pentru calit si pt sos

Punem faina intr-un vas incapator, facem la mijloc o gropita unde dizolvam drojdia cu putina apa calduta (din cei 250 ml) si cu o lingurita de miere sau zahar. Lasam drojdia pana vedem ca incepe sa creasca ( aproximativ 15 minute) , dupa care framantam cu restul fainii, apei, o lingurita sare si doua linguri ulei de masline. Cand am obtinut un aluat consistent (s-ar putea sa fie nevoie sa mai adaugati cativa picuri de apa), acoperim vasul cu folie de plastic si il lasam intr-un loc caldut la dospit pentru 1-2 ore.

Dupa acest timp, impartim aluatul in 2 si il intindem cu facaletul pe o masa infainata sau direct in tava cu degetele. Unerori folosesc hartie de copt in tava, dar mi se pare mai buna pizza daca ung tava cu ulei, iese mai crocanta. Il lasam sa se odihneaca putin si in tava, apoi il ungem cu sosul de rosii. Puteti pune pur si simplu un sos de rosii mai dens sau puteti sa il preparati in felul urmator: amestec sos de rosii, cu ulei de masline, cu oregano, sare piper.

Intre timp curatam ciupercile, le taiem bacati mai mari sau mai mici, cum va pica bine si le calim in putin ulei de masline, impreuna cu usturoiul zdrobit, patrunjelul tocat, sare si piper. Dupa ce s-au racorit putin, asezam ciupercile pe aluatul uns cu sos de rosii si presaram apoi cuburi de mozarella.

Se coace la foc mare, aproximativ 20 minute, depinde de cuptorul fiecaruia.

Pizza gatita dupa aceasta reteta e crocanta si subtirica, dar nu atat de subtire incat sa fie transparenta sau sa nu suporte greutatea toppingului, deci exact asa cum imi place mie!



Pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu