luni, 28 mai 2012

Tort cu Mickey pentru Patrick



Mai exact, tort cu Mickey si Minnie pentru Patrick Razvan, un baietel scump de 3 luni. Cu ocazia botezului lui, parintii si-au dorit un tort vesel si pastelat cu Mickey Mouse. Sper ca le-a placut!

Compozitia: blat amandina, mousse de cocos si de ciocolata cu aroma de cafea!




Tort pentru Camelia Cristina



Acest tort simplu, dar dragut (zic eu :)) l-am facut cu ocazia binecuvantarii Cameliei Cristina.
Compozitia a fost: blat de Kinder Pingui, crema de ciocolata cu visine si crema de iaurt cu visine.





Fii binecuvantata, Camelia!


luni, 21 mai 2012

Prajiturele Trufe



Daca va raman foarte multe resturi si margini de blat, aveti mai multe solutii. Una din ele ar fi sa formam niste prajiturele rotunde, date prin bomboane de decor, prin cocos, prin cacao sau orice altceva vreti. Va asigur ca n-o sa va para rau ca n-ati aruncat blaturile.

Intai de toate maruntim bucatile de blat. Apoi facem un sirop fierband 5 minute urmatoarele:
150 g unt
150 ml lapte
50 g cacao
100 g ciocolata
300 g zahar

Peste blatul maruntit mai adaugam:
200 g biscuiti cu crema sfarmati
100 g stafide

Lasam putin siropul la racorit, cat sa nu ne ardem mainile si incepem sa amestecam, turnand treptat siropul, astfel incat sa obtinem o consistenta potrivita, sa putem forma bilute.
Formam bilute, le dam prin bombonele de decor si apoi le lasam la racit.
Poate va amintiti ca si in copilarie ati mancat asa ceva, cred ca acestea sunt stramosii cake-pops-urilor. :)


Buburuze pentru Isabella



Cu ocazia botezului, parintii Isabellei si-au dorit un tort cu buburuze, mari si mici.
Am facut si un tort de rezerva, care, la fel, l-am adaptat temei!
Sper sa le-a placut! Sa le traiasca mica Buburuza! :)





vineri, 18 mai 2012

Baklava




Nu eram foarte convinsa daca ma atrage sau nu ideea unei prajituri foarte insiropate, pana am primit o revista din Grecia, care trata in fel si chip baklavaua. Am gasit o multime de variatiuni pe tema aceasta, dar am zis ca e mai bine sa incep cu reteta de baza.

Am fost mai mult decat incantata de rezultat, asa ca va recomand si voua aceasta reteta de baklava simpla.

Aveti nevoie de:
40 foi de placinta
300 g unt
400 g nuca usor prajita si macinata
2 lingurite scortisoara

Pentru sirop:
600 g zahar
100 g miere
400 ml apa

Cum procedam:
- topim untul taiat bucatele, la foc mic;
- se taie foile pe dimensiunea tavii;
- ungem tava cu unt topit, asezam prima foaie, pensulam foaia cu unt topit, apoi asezam a doua foaie si o pensulam si pe aceasta cu putin unt;
- presaram putina nuca la fiecare interval de cate doua foi; asadar continuam operatiunea: intindem cate o foaie, o ungem si la fiecare a doua foaie presaram nuca;
- dupa ce am intins 20 foi presaram un strat mai gros de nuca; cel mai usor e sa va impartiti cantitatea de nuca in 3 boluri: primul il folositi in prima parte, unul il puneti la mijloc si ultimul in presaram printre ultima jumatate a foilor;
- peste ultima foaie turnam untul ramas (daca nu ramane, mai topiti putin, fiindca e important ca deasupra sa fie un strat ceva mai consitent de unt);
- se taie prajitura in patratele de 3/3 cm (puteti folosi o rigla ca sablon iar daca veti da la rece cateva minute tava, se va taia mult mai usor);
- preincalzim cuptorul la 150 grade, stropim prajitura cu putina apa (cu degetele) si apoi se da la cuptor pentru 2 ore; eu n-am cronometrat , dar cred ca am scos-o inainte de 2 ore, cand s-a rumenit; important e sa se coaca la foc foarte mic;
- inainte de a scoate prajitura din cuptor, pregatim siropul, fierband ingredientele timp de 3 minute (cronometram din momentul in care incepe sa fiarba); e foarte important ca atat prajitura cat si siropul sa fie fierbinti in momentul in care il turnam; atentie si cum turnam siropul, nu tot intr-un loc, ci pe toata suprafata, distribuit egal cu un polonic;


Pofta buna!

Mai am doar o singura sugestie: pregatiti baklava doar daca aveti o familie mare sau musafiri, ca sa nu intreceti masura cu zaharul! :)





sâmbătă, 12 mai 2012

Charlotte


Sau sarlota ....cu lamaie de data aceasta....
Este o prajitura foarte usoara, racoroasa, parca special conceputa pentru aceasta perioada; si, ca bonus, nici nu trebuie sa pornim cuptorul!

Ingrediente:
300 g piscoturi
500 g mascarpone
80 g zahar pudra
o lamaie verde
400 ml frisca lichida

Se mixeaza branza cu zaharul si apoi adaugam sucul unei lamai verzi si coaja rasa. Batem frisca si amestecam cele doua compozitii (frisca si branza). Intr-o forma de sarlota (sau orice oala), de 15 cm diametru aranjam piscoturi pe margini, asezam crema, iar deasupra aranjam iar piscoturi. O lasam la rece cateva ore, apoi o rasturnam si o ornam simplu, presarand niste coaja de lamaie verde, sau cu un dui stea, formam niste rosete.
Am fost placut surpinsa de calitatea acestei creme, atat gustul cat si consitenta au fost la superlativ; cu siguranta o voi folosi pe viitor la cupcakes. Initial, cand am vazut reteta, ma intrebam cum se va intari crema fara gelatina, dar zeama de lime a facut toata treaba: cand am adaugat-o branzei mascarpone, aceasta s-a intarit instant!

Pofta buna!

luni, 7 mai 2012

Macarons cu menta



V-am mai povestit despre macarons cu ceva timp in urma, aici. Povestea lor, insa, nu se termina niciodata, deoarece pot lua 1000 de fete....sau poate chiar mai multe :)

Azi va prezint o varianta racoroasa, cu menta. Reteta fursecurilor o gasiti in postarea initiala.

Crema se face din:
50 g unt moale
100 g zahar pudra
esenta de menta
putin colorant verde
Se amesteca toate ingredientele!

Pofta buna!


Cheesecake simplu



Imi sta capul de foarte multa vreme la un cheesecake clasic. Pana la urma l-am facut, dar cu branza dulce, de-a noastra. Nu zic ca nu e buna branza Philadelfia, dar sigur e mai sanatoasa branza proaspata, care are termen de valabilitate cam o saptamana :)

Eu l-am facut intr-o tava cu diametrul de 26 cm, asa ca am triplat cantitatile ce vi le dau...daca vreti un cheesecake la fel de inalt, poate ar fi indicat un vas cu diametrul de 20 cm la cantitatile date.

Acestea sunt:
250 g biscuiti
100 g unt
300 g branza
180 g zahar
60 g faina
4 oua
250 g frisca lichida cu 35% grasime
o lingura coaja rasa de lamaie
fructe proaspete sau dulceata pentru decorat


Pentru crusta, macinam biscuitii si-i amestecam cu untul topit, apoi ii punem intr-o tava cu pereti detasabili si ii apasam cu palme, ca sa-i uniformizam. Dam tava la congelator pentru 15 minute.

Intre timp dam branza prin blender; daca vi se pare cam uscata, adaugati o lingura sau doua de iaurt gras, ca sa obtinem o crema fina si consistenta. Mixam apoi crema de branza cu faina, zaharul si ouale, adaugate treptat. La final adaugam si frisca lichida, mixand in continuare pana obtinem o compozitie pufoasa. Sa nu uitati de coaja de lamaie ( nu de alta, dar eu am uitat)!

Scoatem tava din congelator si turnam crema de branza peste crusta de biscuiti. Invelim fundul tavii in folie de aluminiu si asezam tava intr-o alta tava, mai mare, cu apa; asa cresc sansele sa nu se arda biscuitii. Coacem prajitura la 180 grade, timp de o ora.

Se lasa la racit, cel putin o ora, apoi se scoate din forma si se decoreaza cu fructe proaspete sau cu dulceata.



Pofta buna!


miercuri, 2 mai 2012

Croissant



Imi place foarte mult aluatul de croissant, asa ca il prefer gol, adica clasicul croissant cu unt. M-am inspirat de la Ana Maria, pe care o admir foarte mult, atat pentru felul de prezentare al retetelor, cat si pentru pozele de revista. De cand am incercat prima data reteta, m-am pregatit s-o repet, dar am tot amanat la gandul lungului sir de instructiuni ce trebuie scris. Fiindca sunt cam zgarcita cu cuvintele, daca vreti sa incercati aceste minunate produse de patiserie, va recomand sa cititi si articolul Anei Maria, care e foarte explicita, deci n-o sa aveti nici o problema in a intelege procedura.  Sa trecem la treaba, ca avem cale lunga:

Pentru 12 bucati, avem nevoie de:
500 g faina alba
20 g drojdie proaspata
275 ml apa
60 g zahar
8 g sare
25 g unt
+
250 g unt
un ou pentru uns


 Cum procedam:

- topim drojdia in apa la temperatura camerei, amestecata cu zaharul;
- turnam apa peste faina si framantam 10 minute;
- adaugam 25 g unt si sare si mai framantam alte 10 minute;
- punem aluatul intr-un castron, il acoperim cu folie si il dam la frigider pentru 6 ore; dupa 6 ore:
- scoatem un pachet de unt din frigider, il presaram cu faina, il punem intre 2 folii de plastic si il batem cu facaletul pana obtinem un patrat, care sa reprezinte 2/3 din suprafata aluatului (cand il intindem);
- intindem aluatul intr-un dreptunghi, de 1 cm grosime;
- asezam untul peste aluat, ca in imagine;
- pliem partea libera a aluatului peste unt si apoi inca o data, de jos in sus;
- intoarcem aluatul la 90 grade, astfel incat partea deschisa sa fie in dreapta;
- presam marginile cu degetele;
- intindem din nou aluatul sub forma unui dreptunghi pe care il pliem pe lungime, in acelasi fel (in 3);
- pliem marginile, acoperim cu folie si dam la frigider pentru 40 minute;
- repetam procedura de trei ori in total;
- dupa ultimul "tur", intindem aluatul numai pe lugime;
- taiem apoi triunghiuri isoscele, cu baza de 8-10 cm;
- crestam putin baza si "rotim" triunghiurile in forma clasica de croissant;
- se lasa la crescut 2-3 ore, intr-o tava tapetata cu hartie de copt;
- se ung apoi cu ou batut cu se pudreaza cu zahar tos;
- se coc in cuptorul preincalzit, 5 minute la 220 grade si apoi inca 7-8 minute la 180 grade.



Pofta buna!