Imi place foarte mult aluatul de croissant, asa ca il prefer gol, adica clasicul croissant cu unt. M-am inspirat de la Ana Maria, pe care o admir foarte mult, atat pentru felul de prezentare al retetelor, cat si pentru pozele de revista. De cand am incercat prima data reteta, m-am pregatit s-o repet, dar am tot amanat la gandul lungului sir de instructiuni ce trebuie scris. Fiindca sunt cam zgarcita cu cuvintele, daca vreti sa incercati aceste minunate produse de patiserie, va recomand sa cititi si articolul Anei Maria, care e foarte explicita, deci n-o sa aveti nici o problema in a intelege procedura. Sa trecem la treaba, ca avem cale lunga:
Pentru 12 bucati, avem nevoie de:
500 g faina alba
20 g drojdie proaspata
275 ml apa
60 g zahar
8 g sare
25 g unt
+
250 g unt
un ou pentru uns
Cum procedam:
- topim drojdia in apa la temperatura camerei, amestecata cu zaharul;
- turnam apa peste faina si framantam 10 minute;
- adaugam 25 g unt si sare si mai framantam alte 10 minute;
- punem aluatul intr-un castron, il acoperim cu folie si il dam la frigider pentru 6 ore; dupa 6 ore:
- scoatem un pachet de unt din frigider, il presaram cu faina, il punem intre 2 folii de plastic si il batem cu facaletul pana obtinem un patrat, care sa reprezinte 2/3 din suprafata aluatului (cand il intindem);
- intindem aluatul intr-un dreptunghi, de 1 cm grosime;
- asezam untul peste aluat, ca in imagine;
- pliem partea libera a aluatului peste unt si apoi inca o data, de jos in sus;
- intoarcem aluatul la 90 grade, astfel incat partea deschisa sa fie in dreapta;
- presam marginile cu degetele;
- intindem din nou aluatul sub forma unui dreptunghi pe care il pliem pe lungime, in acelasi fel (in 3);
- pliem marginile, acoperim cu folie si dam la frigider pentru 40 minute;
- repetam procedura de trei ori in total;
- dupa ultimul "tur", intindem aluatul numai pe lugime;
- taiem apoi triunghiuri isoscele, cu baza de 8-10 cm;
- crestam putin baza si "rotim" triunghiurile in forma clasica de croissant;
- se lasa la crescut 2-3 ore, intr-o tava tapetata cu hartie de copt;
- se ung apoi cu ou batut cu se pudreaza cu zahar tos;
- se coc in cuptorul preincalzit, 5 minute la 220 grade si apoi inca 7-8 minute la 180 grade.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu