sâmbătă, 22 decembrie 2012

Tort egiptean



Daca nu e prea tarziu, vreau sa va recomand ceva dulce de Craciun. E vorba de acest tort simplu , de efect si delicios. Numele nu stiu  de unde ii vine, iar reteta prima data am vazut-o pe blogul Amaliei, dupa care a fost preluata de multi altii, dovada ca este excelenta :)

Ingrediente pentru foi:

6 albusuri
6 linguri de zahar
2 linguri faina
120 g nuca macinata

Pentru crema de vanilie:

6 galbenusuri
6 linguri de zahar
2 linguri amidon
340 ml  lapte
170 g unt
esenta de vanilie

Pentru crema de frisca:

250 g frisca
150 g zahar
120 g nuca

Incepem prin a mixa albusurile pentru foi pana obtinem o spuma tare, adaugam zaharul si continuam sa mixam pana se topeste zaharul, apoi adaugam nuca macinata si faina, omogenizand cu o spatula usor. Din aceasta compozitie facem 3 foi cu diametrul de 24 cm. Foile se coc intr-o tava tapetata cu hartie de copt, la foc mic timp de 20-25 minute.
Pana se racoresc foile ne ocupam de crema de vanilie: amestecam galbenusurile cu zaharul, adaugam 2 linguri de amidon, omogenizam si apoi turnam treptat 340 ml lapte. Punem crema la foc mic, pana se ingroasa ca o budinca. 
O lasam la racit si apoi adaugam untul si esenta de vanilie.
Urmeaza sa caramelizam nuca pentru crema de frisca: topim zaharul intr-o tigaie, iar cand are o culoare bruna adaugam si nuca. Turnam nucile caramelizate pe un blat de lemn uns cu ulei, le lasam sa se raceasca, apoi le punem intr-o punga si le zdrobim cu sucitorul. Puteti folosi si blenderul, dar veti obtine bucati prea fine.
Batem bine 250 g frisca in care adaugam nucile zdrobite (lasam cateva pentru decorat)
Asamblam tortul astel: prima foaie, 1/3 din crema de vanilie, 1/3 din crema de frisca si tot asa pana la ultimul strat, apoi presaram nuca caramelizata pastrata pentru decorat si e gata tortul.
Pofta buna!








2 comentarii:

  1. Am incercat dar foile nu mi-au iesit. Erau moi si subtiri dar atat de subtiri ca nu puteau sustine crema.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foile ies intr-adevar cam mici ( 15-18 cm diametru) ; pentru un tort mai mare, incearca s adublezi cantitatile!

    RăspundețiȘtergere