marți, 19 august 2014

Rapunzel si reteta tortului cu mascarpone si caramel




Din pacate nu am nici o poza semnificativa cu sectiunea tortului, dar mie ( si invitatilor) mi-a placut mult combinatia, asa ca va recomand s-o incercati.

Reteta tortului cu mascarpone si caramel

Ingrediente *pentru un tort dreptunghiular sau doua torturi rotunde mici:
Blaturi:
12 oua 
20 linguri zahar
14 linguri faina
3 linguri nuci macinate
2 prafuri de copt
6 linguri ulei

Sirop :
100 g zahar
200 ml apa

Crema caramel:
o conserva lapte condensat - dulce de leche
2 linguri miere
200 ml lapte
400 ml frisca batuta
o gelatina

Crema toffee:
2 linguri miere
180 ml smantana pt frisca
140 g zahar brun
6 linguri de apa

100 g alune prajite nesarate

Crema de mascarpone
500 g mascarpone
3-4 linguri zahar pudra *dupa gust
150 g nuca caramelizata in 100 g zahar ars
600 ml frisca batuta bine

Pt decor:
200 g ciocolata Kuverture
200 ml smatanta pt frisca

Se poate incepe cu cateva zile mai devreme prin obtinerea cremei caramel - dulce de leche, prin fierberea conservei se lapte condensat, la foc mic, intr-o oala plina cu apa, timp de 2 ore. Se pun pur si simplu conservele nedesfacute (fierb mai multe odata fiindca se pot pastra asa mult timp) se acopera cu apa si se fierb sub capac, avand grija sa nu scada apa. 
O precizare cu privire la laptele condensat, ca sa nu se faca confuzie cu laptele pentru cafea: se comercializeaza de obicei in conserve de 395 g si e o crema de lapte indulcit, dens. In Timisoara am gasit la Auchan , marca proprie, arata asa: 


Putem continua cu crema toffee care am facut-o dupa reteta Mayei, doar ca am inlocuit siropul de artar cu miere.
http://mayas-esprit.blogspot.ro/2010/03/crema-toffee.html
Intrati pe pagina ei, e explicat foarte bine.
Pe scurt: se amesteca mierea cu 90 ml frisca. Separat se pun la caramelizat zaharul cu apa, intr-o tigaie inalta. Se fierbe pana se topeste zaharul, se ia la o parte tigaia , se adauga amestecul de miere cu frisca si se fierbe pana se ingroasa, apoi se adauga frisca ramasa, In aceasta faza va fii ceva mai lichida crema, dar se intareste pe masura ce se raceste.

Trecem la blaturi:
Blatul de cacao:
Separam 6 oua  si batem bine albusurile, cand avem o spuma densa adaugam 4 linguri apa, continuam sa mixam si adaugam treptat 10 linguri de zahar, apoi galbenusurile amestecate cu 3 linguri ulei si la final  adaugam prin cernere, usor 7 linguri faina , 3 linguri cacao si un praf de copt ( faina , cacao si praful de copt se amesteca initial separat) 
Se coace aprox 30 minute la 180 grade.
Obtinem un blat mai gros pe care il taiem in 2 dupa ce se raceste.
Pentru Blatul de nuca procedam asemanator, doar ca inlocuim cacao cu nuca macinata.

Crema caramel: 
Hidratam gelatina in 100 ml lapte rece. Se lasa 10 minute si apoi se topeste pe aburi. Se mixeaza dulcele de leche cu 100 ml lapte ,  2 linguri miere si gelatina topita. Separat batem frisca si o amestecam cu compozitia de caramel cu lapte daca aceasta s-a racit.

Crema de mascarpone
Pentru inceput caramelizam zaharul cu nuca, le turnam peste o hartie de copt, le lasam sa se raceasca si apoi le zdrobim cu sucitorul sau in blender, depinde cat de mari vreti sa fie bucatile de nuca caramelizata.
Apoi batem frisca cu zaharul si adaugam la final mascarpone si nuca caramelizara.

Eu am asamblat asa:
 blat cu cacao
crema mascarpone
blat cu nuca
crema caramel(
crema tofee
alune prajite nesarate 
blat de nuca
crema mascarpone
blat de cacao
* am insiropat blaturile cu siropul de zahar ars
* am acoperit tortul cu ciocolata Kuverture topita pe aburi cu smantana pentru frisca si apoi cu pasta de zahar.

Cam asta e povestea. ...poate cam lunga,, dar finalul merita toata munca :)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu