duminică, 23 septembrie 2012

Torturi simple, pentru oricine



Multi dintre voi poate nu sunteti tentati sa realizati un tort acoperit cu pasta de zahar. Va inteleg ezitarea, stiind cata munca si cat timp presupune acest lucru. Tocmai de aceea nici eu nu decorez cu pasta de zahar torturile decat cu ocazii speciale. De cele mai multe ori le ornez simplu sau deloc, din criza de timp. Asa ca va veti bucura de urmatoarele doua retete: simple , rapide, cu ingrediente oricand la indemana si usor de realizat de catre oricine, expert sau nu in arta decorarii torturilor.

Diplomat cu kiwi si ananas

Se face un blat din 6 oua, 4 linguri apa, 10 linguri zahar, 10 linguri faina si un praf de copt. Se separa albusurile de garmenusuri, batem bine albusurile cu un varf de cutit de zare, car bezeaua devine consistenta adaugam 4 linguri de apa si 10 linguri de zahar si continuam sa mixam pana obtinem o spuma tare. Incorporam galbenusurile si faina amestecata cu praful de copt, dupa care coacem blatul intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt, timp de aproximativ 25 minute la foc mediu.


Crema va contine 3 oua intregi, 400 g zahar, 2 cani lapte, 2 plicuri gelatina, 1 litru frisca si fructe (eu am ales de data aceasta kiwi si compot de ananas). Amestecam ouale cu zaharul si cu o cana de lapte si le punem pe foc, intr-o oala cu fund gros, pan da un clocot. Se parat inmuiem 2 gelatine intr-o alta cana cu lapte; cand luam galbenusurile de pe foc, adaugam si gelatina inmuiata in lapte si amestecam pana la omogenizare. Cand aceasta compozitie ajunge la temperatura camerei, se amesteca cu 1 l frisca batuta bine.
 Tapetam tava in care am copt blatul cu folie de plastic, apoi asezam un rand de fructe taiate rondele sau cuburi, turnam jumatate din crema, apoi taiem blatul in doua pe grosime, asezam primul blat, il insiropam cu zeama compotului de ananas, continuam cu restul de crema, fructe taiate si apoi cu al doilea blat, insiropat si acesta. Lasam tortul la rece peste noapte, apoi il rasturnam  si poate fi servit ca atare: aspectul nu va fi spectaculor, dar va fi decent;




Tort cu crema de zahar ars

Nu stiu daca mai exista bucatarese care sa nu fi incercat macar o data aceasta reteta. Eu o prefer pentru simplitatea ei, dar si pentru gustul discret de zahar ars.
Pentru inceput caramelizam 200 g zahar intr-o tava rotunda in care vom coace prajitura. Apoi preparam crema amestecand 6 oua intregi cu 200 g zahar si cu 1 litru lapte. Asteptam sa se intareasca caramelul, apoi turnam crema peste acesta. Se da la cuptor pentru 30 minute, asezand tava rotunda in care avem compozitia, intr-o alta tava , mai mare, cu apa. Astfel evitam un aspect de burete al cremei si vom obtine o crema fina. Intre timp facem un blat clasic din 4 oua ( 4 oua, 4 linguri zahar, 4 linhuri faina). Cand crema s-a intarit pe jumatate, putem aseza peste ea compozitia pentru blat. Mai lasam tava in cuptor 20 minute, pana se coace si blatul. se lasa apoi la racit si se rastoarna. Cateodata mai asez peste un strat de frisca batuta, dar de data aceasta m-am multumit cu atat.



Pofta buna!


Dots



Mi-am dorit dintotdeauna sa realizez un desert care semene cat mai mult cu batoanele Dots din comert. Le-am schimbat forma, gandindu-ma ca va fi mai usor sa le trec prin ciocolata daca le formez pe bat, dar gustul a ramas acelasi, inconfundabil, unic. Am vrut, de asemenea, sa creez o variatiune de cake pops  speciala pentru copii, mai sanatoasa si iata ce a iesit.

Gustul desavarsit este dat de:
- 200 g branza de vaci cremoasa
- 3 linguri zahar pudra
- 2 plicuri zahar vanilat
- esenta de portocale dupa gust
- 300 g ciocolata

Se amesteca branza cu zaharul vanilat si zaharul pudra pana obtinem o pasta fina; daca nu gasiti branza broaspata si moale, combinati branza de vaca cu branza tip philadelphia. Formam bilute, apoi , la fel ca si in cazul cake pops-urilor infigem in fiecare biluta cate un bat de acadea, trecut pentru inceput prin ciocolata topita. Aici topim doar 10-20 g ciocolata in cuptorul cu microunde. Dam bilutele la congelator pentru minim o ora; cu cat vor fi mai inghetate, cu atat va fi mai usor de lucrat la etapa urmatoate. Topim toata ciocolata pe aburi si trecem bilutele prin ciocolata, apoi le infigem intr-un polistiren ca sa se intareasca frumos.
Asta e tot, dar rezultatul va fi foarte apreciat!


sâmbătă, 8 septembrie 2012

4 ani de casnicie



Flavia si Dan au vrut sa marcheze anul acesta sarbatoarea celor 4 ani de casnicie cu un tort in aceeasi nota cromatica cu cea de la nunta: alb si auriu.
Inimioara nu cred ca mai are sens sa detaliez ce inseamna :)

Compozitia: blat cu cacao, crema de mascarpone cu visine si crema de ciocolata cu visine!

Flavia si Dan, va doresc sa traiti multi ani fericiti impreuna!





Tort cu trandafiri mov



De cele mai multe ori cand incep sa decorez un tort nu stiu care va fi rezultatul final si imaginea se creioneaza incet, element cu element. In cazul acestui tort am combinat trandafirii cu cateva floricele de hortensia si cu cateva elemente de decor inspirate din modelul baroc si rezultatul mi-a placut tare mult.

Tortul a fost pentru sora mea. Sa ne traiesti, draga Mona!


Inca un tort cu buburuze




Cand intrebi un copil ce fel de tort isi doreste auzi cele mai variate raspunsuri. Sarah voia unul cu buburuze si cum imi plac si mie torturile cu gaze, floricele si alte detalii mici, abia am asteptat sa lucrez la acest tort.

Compozitia a fost : blat de vanilie, crema de iaurt cu caise.

La multi ani Sarah!