marți, 28 august 2012

Prajitura simpla cu fructe



Prietena mea, Anca, face o cafea grozava si, ca si cum n-ar fi suficient, pe langa cafea buna are intotdeauna si ceva dulce. Ultima data m-a servit cu aceasta prajitura simpla, dar delicioasa si super-simplu de facut.

Aveti nevoie doar de:
4 oua
18 linguri de zahar
18 linguri de lapte
18 linguri de ulei
24 linguri de faina
20 g praf de copt dizolvat in putina zeama de lamaie
fructe proaspete sau din compot
zahar praf pentru pudrat

Se bat pentru inceput ouale cu zaharul, apoi se adauga si restul ingredientelor; aluatul obtinut  se pune in tava tapeta cu hartie de copt si se presara fructele deasupra. Se coace in cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de 25 minute. Dupa ce se raceste se presara cu zahar pudra si se portioneaza. Pana acum am mancat cu cirese proapete, cu caise din compot si azi cu vizine din compot. Oricare varianta e perfecta!

Pofta buna!


duminică, 26 august 2012

Petrecere cu Mickey Mouse



Nu cred ca exista copil de 2-3 ani care sa nu si-l doreasca ca invitat pe Mickey Mouse. La fel si Stefan, asteapta de vreo doua luni un tort aniversar cu Mickey Mouse. Dorinta lui s-a indeplinit in 22 august, de ziua lui, bineinteles.

 La multi ani Stefan!


Estonian Kringel



Una din retetela la care imi sta de foarte mult timp gandul cea de estonian kringel, de la Ana Maria Ciolacu, detinatoarea unui blog culinar de nota 10. Tocmai de aceea va sfatuiesc si cititi reteta ei, e foarte explicita, iar pozele sunt de-a dreptul apetisante.

Reteta e foarte simpla, eu am dublat-o si bine am facut :)

Pentru o portie aveti nevoie de:
120 ml lapte caldut
1 lingurita zahar sau miere
1 galbenus
30 g unt
un praf de sare
15 g drojdie
300 g faina
Pentru uns:
50 g unt
3 linguri zahar
1-2 lingurite scortisoara

Pentru inceput se dizolva zaharul si drojdia in laptele caldut si se lasa cateva minute pana face bule la suprafata. Apoi se adauga galbenusul, untul topit si arcit , faina si sarea. Obtinem un aluat mai dur, pe care il framantam cam 10 minute. Il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul (1-2 ore), apoi il intindem intr-o foaie dreptunghiulara, il ungem cu untul amestecat cu zahar si scortisoara (lasm putin pentru uns deasupra), apoi il rulam, il taiem de-a lugul cu un cutit bine ascutit, il impletim si apoi formam o coronita. Se unge cu untul ramas si se da la cuprorul preincalzit la 200 grade pentru 20-25 minute.
Pofta buna!




duminică, 19 august 2012

Tiramisu



Aceasta reteta de tiramisu este una simpla, cea mai des folosita de mine. Nu spun ca e si cea originala, dar noua ne place cel mai mult.

Pentru o portie mica aveti nevoie de:
300 g piscoturi
cafea indulcita
300 g mascarpone
4 linguri zahar pudra
200 ml frisca batuta bine
cacao pentru pudrat

Intai de toate preparam crema, adica amestecam branza mascarpone cu zaharul pudra si putin cafea tare, apoi batem frisca bine de tot, folosim intaritor de frisca daca e nevoie; amestecam cele doua compozitii.

Apoi trecem rapid piscoturile prin cafeaua indulcita si rece; asezam un strat de piscoturi unul de crema si tot asa pana formam 3 straturi. Lasam la rece cateva ore iar inainte de servire pudram cu cacao.

Pofta buna!


Tort cu bujor



Acesta este un tort ce l-am facut cu mare drag pentru colega mea Roxana. Cum ea nu mi-a dat nici o indicatie privind aspectul tortului, am pus in aplicatie o idee mai veche: imi doream demult sa fac un tort cu bujor.

Compozitie: blat de cacao, insiropat cu cafea, crema de ciocolata cu cafea si crema de ciocolata alba cu cocos.

La multi ani, Roxana!




joi, 16 august 2012

Tort pentru printesa Teodora



Teodora, la implinirea celor 3 ani, si-a dorit un tort cu printese. Nu i-am respectat in totalitate dorinta, pentru ca inca mai am de invatat multe in privinta modelarii figurilor umane, dar am respectat tema.

Teodora, promit sa ma revansez la urmatoarea aniversare! :)

Continut: blat de cacao, crema de mascarpone cu visine si lime, crema de ciocolata.